Gør-det-selv arbejde i haven kan koste dyrt

Lagt på hushave24.dk den 12-04-2016 af Thomas


Sidste år måtte mere end 9.700 personer runde skadestuen efter at have været i gang med havearbejdet. Ofte er der tale om mindre skader, men i nogle tilfælde er skaderne så alvorlige, at det kan give lommesmerter. Læs hvad en advokat med speciale i erstatning råder til.Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital har lavet en opgørelse over skader, der er sket i forbindelse med havearbejde. Den viser, at havearbejde ikke kun er lig med afstresning, men i en række tilfælde også ender med en tur på skadestuen.


Antal skader rekordhøjt

Til trods for at tallene fra 4. kvartal af 2015 endnu ikke er medtaget i statistikken, står det allerede nu klart, at 2015 med sine mere end 9.700 skadestuebesøg i årets tre første kvartaler er rekordår, når det gælder haveulykker. Tallene er udregnet på baggrund af data fra Odense Universitetshospitals skadestue, som udgør et repræsentativt udsnit på 5 procent af den danske befolkning.

Opgørelsen viser, at det er armene, det går ud over i cirka halvdelen af tilfældene, og at omkring 10 procent af skaderne er så alvorlige, at de ender med akut indlæggelse.

En stor del af skaderne involverer maskiner som for eksempel hækkeklippere, motorsave og plæneklippere, men også stigen sætter et tydeligt aftryk i den kedelige statistik.


Besparelse vendt til tab

Det er imidlertid ikke kun på skadestuerne, de kender til ulykker fremkaldt af havearbejde.

Vi har desværre oplevet nogle tilfælde, hvor mere risikobetonet havearbejde som for eksempel træfældning er gået helt galt, og er endt med at koste den tilskadekomne erhvervsevnen helt eller delvist, siger advokat Berit Møller Lenschow fra ERSTATNINGSGRUPPEN, der er en del af ADVODAN, og fortsætter

- Problemet er, at når du kommer til skade i fritiden, er det som udgangspunkt din fritidsulykkesforsikring, der skal dække skaden, men den dækker alene et varigt mén og ikke et eventuelt erhvervsevnetab. Her skal du have tegnet en særlig forsikring, der dækker dette. Hvis du ikke har tegnet en sådan, er du økonomisk meget dårligt stillet, hvis du kommer så slemt til skade i fritiden, at du fremover er ude af stand til at varetage dit arbejde på normal vis.

Den besparelse, der i første omgang er opnået ved at ”gøre-det-selv”, kan altså hurtigt blive vendt til et økonomisk tab, hvis uheldet er ude.

- Mit bedste råd er, at du vurderer risikoen ved den enkelte opgave, og overvejer professionel hjælp til større og mere risikobetonede opgaver, og så i øvrigt tager dine forholdsregler ved de opgaver, du vælger selv at kaste dig over, lyder det afslutningsvist fra advokat Berit Møller Lenschow.


Fakta om ulykker i haven

• 63 procent af dem, der ender på skadestuen er mænd, mens kvinderne udgør 37 procent
• Juli er den måned, der tegner sig for flest skader i forbindelse med havearbejde
• Søndag er den ugedag, hvor flest kommer til skade i haven
Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital