Mange nye studerende, men historisk få studielejligheder

Lagt på hushave24.dk den 03-09-2016 af Thomas


Ved midnat udløses spændingen for et stort antal håbefulde unge, der får besked på, om de er optaget på en uddannelsesplads. Sidste år gik drømmen i opfyldelse for mere end 65.000. Men for mange er adgangen til en studieplads ikke den eneste udfordring, der skal klares, inden semesteret kan gå i gang. En stor del af de studerende er optaget på en uddannelse i en af landets fire største universitetsbyer. Det betyder stor tilflytning af nye studerende til Odense, Århus, Aalborg og København og skaber øget efterspørgsel efter boliger til studievenlige priser. I øjeblikket er udbuddet af små lejligheder i universitetsbyerne dog på et af de laveste niveauer siden finanskrisen.Efter sommerferien forventes også mere end 60.000 nye studerende at starte på én af landets uddannelsesinstitutioner. En stor del af de nye studerende vil få deres daglige gang på uddannelsessteder i Odense, Århus, Aalborg samt i København. Selvom en del af de nye studerende i forvejen bor i de store byer, betyder studiestart flere tilflyttere og en øget efterspørgsel på lejligheder. For 10 år siden var det årlige antal unge nettotilflyttere mellem 18 og 29 år til de fire største byer knap 15.000. I dag er det knap 25.000.

”Hvert år omkring studiestart står mange studerende uden tag over hovedet. Det er svært at få fat i en lejebolig eller plads på et kollegium, og i sidste ende betyder det, at flere vælger at købe en lejlighed fx som forældrekøb. På den måde sætter de mange unge mennesker, på den ene eller anden måde, deres præg på boligmarkedet i de større byer,” siger Peter Jayaswal, underdirektør i Realkreditrådet, og fortsætter:

”For familier med forældrekøb i tankerne er det de seneste år blevet sværere at finde den helt rigtige bolig. Udbuddet af små ejerlejligheder er på et meget lavt niveau, og alene det seneste år er antallet af studievenlige lejligheder på markedet i de fire største byer faldet med fem pct. Faldet dækker over et faldende udbud i København og i Aalborg, mens der er lidt flere lejligheder til salg i Odense og i Århus. Det ændrer dog ikke ved, at udbuddet i alle fire byer er på de laveste niveauer siden finanskrisen.”

I Odense, Aalborg, Århus og København er der lige nu knap 1.200 ejerlejligheder på mindre end 75 kvm til salg. Udbuddet er fordelt med 745 lejligheder i København, 300 i Århus og hhv. 88 og 65 lejligheder i Odense og Aalborg.

Højere priser, men lave renter giver mulighed for billig finansiering

Udover det lavere udbud af små ejerlejligheder er priserne på lejligheder i de største byer også steget de seneste år. De største stigninger har været i hovedstaden, hvor prisen på ejerlejligheder er steget med 63 pct. siden bunden efter finanskrisen. De andre store byer har oplevet en mere afdæmpet prisstigning, hvor Odense med 27 pct. siden bunden har oplevet den laveste prisstigning. Århus og Aalborg ligger med stigninger på hhv. 47 og 39 pct.

”Priserne på ejerlejligheder i byerne er steget de senere år. Der er dog fortsat store forskelle i prisniveauerne imellem de fire største byer. Fx er det stadig langt billigere at finde en studielejlighed i Odense, end det er tilfældet i København,” siger Peter Jayaswal, og fortsætter:

”Derudover er der også prisforskelle i forskellige områder i og omkring byerne. Det betyder eksempelvis, at der kan være mange penge at spare på lejligheder i hovedstadens forstadskommuner. Så hvis man kan klare en lidt længere cykeltur til studiet om morgenen, kan søgen efter ejerlejligheder her give et større udvalg og mere plads i budgettet,” siger Peter Jayaswal.

Gennemsnitsprisen på en 75 kvm lejlighed i København er 2,4 mio. kr., hvilket er en stigning på knap 230.000 fra sidste år. I Odense, Århus og Aalborg koster tilsvarende lejligheder hhv. 1,2 mio. kr., 2,1 mio. kr. og 1,3 mio. kr. Det er en stigning på 11.000 kr., 76.000 kr., og 121.000 kr.
”På trods af de højere priser på ejerlejligheder giver det danske realkreditsystem gode muligheder for billig finansiering af et forældrekøb. Renteniveauet er lige nu historisk lavt, og fleksibiliteten indenfor realkreditfinansiering gør, at familier kan vælge det lån, der passer bedst til situationen og temperamentet. Aktuelt koster fx et lån med fast rente knap 3.700 kr. efter skat pr. lånt million,” siger Peter Jayaswal.