Udkantskommuner uenige om sommerhuse

Lagt på hushave24.dk den 03-02-2017 af Thomas


Meningerne er delte i landets udkantskommuner, når talen falder på regeringens planer om at gøre det muligt for udlændinge at købe sommerhus i Danmark.Skal det være muligt for tyskere, nordmænd og svenskere at købe sommerhus i Danmark Spørgsmålet er blevet debatteret i landets byrådssale, siden regeringen i regeringsgrundlaget lagde op til forsøgsvist at gøre det muligt for udlændinge at købe sommerhus i “udvalgte områder” af landet.

Hvis man spørger flere af sommerhuskommunerne på den jyske vestkyst, er det absolut ikke der, de udvalgte områder skal findes. Det viser en rundspørge foretaget af sommerhussøgemaskinen, Campaya.dk.

– Vi er klart imod forslaget. For os at se vil det på sigt skabe store prisstigninger i sommerhusmarkedet, siger borgmester i Varde, Erik Buhl.

Han bakkes op af borgmesteren fra Ringkøbing-Skjern, Iver Enevoldsen, der mener, at forslaget vil skade den lokale turisme.

– Det vil betyde, at sommerhusene ikke vil blive udlejet i samme omfang, som vi ser i dag, hvilket vil medføre en nedgang i såvel omsætningen som beskæftigelsen i vores lokalområde.

Holdningen deles også af Lemvig kommunes borgmester, Erik Flyvholm, der mener, at den nuværende model er fin, fordi den gør det muligt for alle at leje et sommerhus. Noget, han frygter, ikke vil være tilfældet i samme grad, hvis forslaget indføres.

– Der er skræmmende eksempler på, at rigmænd opkøber områder og ikke ønsker at leje ud. Derfor mener vi, at det er bedst, at sommerhusene bliver på danske hænder. Mange køber jo netop sommerhusene for at leje dem ud.

Forslaget kan styrke turismen

En af landets største sommerhusudlejere, Campaya.dk, fortæller, at der aldrig har været større efterspørgsel på de danske udlejningssommerhuse end i øjeblikket. Alligevel mener sommerhusudlejeren ikke, at man uden videre skal forkaste regeringens forslag.

– Løsningen kan laves på mange måder, og der er jo flere områder af landet, hvor der er mange sommerhuse til salg, som ikke indgår i udlejningskapaciteten. Hvis flere af husene bliver solgt og genindført på udlejningsmarkedet, kan det have en positiv betydning for turismen, forklarer Claus Pedersen fra Campaya.dk. Han mener, at det i en eventuel aftale skal sikres, at de sommerhuse, der sælges til udlændinge, fortsat vil blive lejet ud.

– Man kan jo skele til Østrig, hvor der er udlejningspligt på de fleste ferieboliger. Hvis løsningen laves, så et udenlandsk køb af sommerhus fx er betinget af, at sommerhuset udlejes i et vist antal uger om året, fjerner man risikoen for en svækkelse af udlejningsmarkedet, vurderer han.

Regeringens forslag er også blevet taget vel imod af Lolland kommune, der fortæller, at de har besluttet at søge om at blive en del af forsøgsordningen. Borgmesteren i Vesthimmerland kommune, Knud Kristensen, er også positivt indstillet og mener, at forslaget vil kunne styrke det lokale forretningsliv.

– Det vil alt andet lige give en længere sommertid, hvis der skabes bedre muligheder for salg af sommerhusene og som følge heraf kommer mere liv i sommerhusområderne. Det kan have en positiv betydning for det lokale butiks- og aktivitetsliv. Derfor er jeg helt for, at der åbnes op for salg til udlændinge i Vesthimmerlands kommune.

Regeringen har endnu ikke meldt noget konkret ud om, hvor i landet forsøgsordningen i tilfælde af et politisk flertal skal etableres.