Venligboere kan bevæge sig ud på farlig grund

Lagt på hushave24.dk den 20-06-2016 af Thomas


Gribskov og Frederiksberg Kommune vil lade Venligboliger opføre i private haver, med formål at lade private boligejere huse flygtninge. Men de private boligejere skal være varsomme lyder det fra SAPU.dk - Sammenslutningen af Private Udlejere."Har du en have med plads til en 30 kvadratmeter mobil bolig, så er der mulighed for at huse din helt egen flygtningefamilie. Tilbudet kommer i kølvandet på de problemer kommunen har med at finde egnede boliger de tilrejsende flygtninge, primært fra Syrien og Afganistan"

Sådan lyder det d. 15. juni i Gribskov lokalavis om et nyt forsøg på at finde boliger til de mange flygtninge, som kommunerne er pålagt at tage imod.

Men hos SAPU.dk, der rådgiver privat personer, der udlejer bolig, advarer indehaver Mark Jensen: "Det her kan komme faretruende tæt på at være et lejeforhold. Hvis den private grundejer, på den ene eller anden måde, ender med at modtage et vederlag, uanset om dette bliver overtagelse af Venligboligen på fordelagtige vilkår, arbejdsydelser fra den familie der skal bo der eller andet der kan opfattes som vederlag, så er der, i vores øjne, tale om et lejeforhold".

Et lejeforhold til privat beboelse er omfattet af lejeloven og her er der omfattende bestemmelser om bl.a. opsigelse, udlejers vedligehold mv. Blandt andet vil det være vanskeligt, at opsige lejeforholdet og dermed at blive befriet for arrangementet.

"Det er hævet over en hver tvivl, at der ikke skal ret meget til, før disse Venligbolig-arrangementer, kan betragtes som lejeforhold. Lejelovens bestemmelser om bl.a. opsigelse bevirker, at du ikke uden videre kan komme af flygtninge-familien selv om du måtte ønske dette - også selv om konceptet beskriver at du kan afbryde samarbejdet når som helst. Lejelovens bestemmelser vil have forrang og de er præceptive, hvilket vil sige, at de ikke kan fraviges til skade for lejer" slutter Mark Jensen fra SAPU.dk

Hos SAPU.dk anbefales det, at man som minimum undersøger de helt konkrete vilkår grundigt og at der aftales en tidsbegrænset aftale med hjemmel i lejeloven.

SAPU repræsenterer mere end 1000 private udlejere landet over og rådgiver om juridiske og økonomiske forhold ved udlejning af privat bolig.

Information om lejeforhold, lejeloven og regler for udlejning af bolig kan fås hos www.sapu.dk